Liftingul pleoapelor sau blefaroplastia este o procedură estetică ce vizează îmbunătățirea aspectului feței prin ridicarea pleoapelor căzute și eliminarea excesului de piele și țesut adipos din zona pleoapelor. Blefaroplastia poate restabili conturul ochilor și reduce semnele de oboseală și îmbătrânire din zona ochilor. Intervenția chirurgicală, efectuată de către un medic chirurg plastician, poate fi realizată pentru corectarea pleoapelor superioare, inferioare sau a ambelor pleoape. De obicei, blefaroplastia nu necesită spitalizare și are ca rezultat o îmbunătățire semnificativă a aspectului și funcționalității pleoapelor.
Ce este blefaroplastia?
Blefaroplastia este o procedură chirurgicală estetică comună, recomandată cu precădere persoanelor cu exces de piele în regiunea pleoapelor, pleoape căzute sau care prezintă pungi sub ochi, ce poate aduce importante beneficii, atât estetice, cât și funcționale. Blefaroplastia implică îndepărtarea pe cale chirurgicală a excesului tegumentar și de țesut adipos din zona pleoapelor, pentru a reduce aspectul îmbătrânit al feței.
Blefaroplastia inferioară
Blefaroplastia inferioară se concentrează pe corectarea aspectului pleoapelor interioare, prin eliminarea excesului de piele și a pungilor de grăsime de sub ochi. Blefaroplastia inferioară poate fi realizată independent sau în combinație cu blefaroplastia superioară, pentru a obține rezultate optime în îmbunătățirea aspectului general al feței.
Blefaroplastia superioară
Blefaroplastia superioară se axează pe îndepărtarea pielii în exces și a excesului de grăsime de pe pleoapele superioare. O blefaroplastie superioară este indicată în special pentru corectarea pleoapelor căzute sau lăsate, care pot afecta vederea periferică și pot conferi un aspect îmbătrânit al ochilor.
Cine este candidatul ideal pentru blefaroplastie?
Candidatul ideal pentru blefaroplastie este o persoană fără probleme de sănătate, nefumătoare, cu pleoape căzute sau lăsate, pungi sub ochi sau exces de piele în zona superioară a ochilor. De asemenea, candidatul potrivit trebuie să își formeze așteptări realiste în ceea ce privește rezultatele procedurii și să fie pregătit să urmeze instrucțiunile medicului înainte și după intervenție.
Blefaroplastia – beneficii
Prin corectarea pleoapelor căzute, a pungilor de sub ochi și a excesului de piele în zona pleoapelor, blefaroplastia poate îmbunătăți semnificativ aspectul feței, conferindu-i un aspect mai tânăr. Deși este considerată o procedură estetică, blefaroplastia poate aduce, pe lângă beneficiile estetice, o serie de beneficii funcționale.
Îndepărtarea excesului de piele și grăsime din zona pleoapelor superioare poate îmbunătăți vederea periferică, ceea ce este deosebit de important în cazul persoanelor care au astfel de probleme. De asemenea, eliminarea pungilor de sub ochi poate îmbunătăți confortul și funcționalitatea ochilor, deoarece reduce senzația de greutate sau presiune în această zonă.
Cât costă o blefaroplastie – preț operație ridicare pleoape
Prețul unei blefaroplastii este calculat în funcție de complexitatea procedurii și de tipul anesteziei administrat. În cazul unei blefaroplastii simple superioare, deoarece procedura este mai puțin invazivă, costurile sunt mai reduse. Pentru detalii suplimentare cu privire la preț blefaroplastie, vă sugerăm să luați legătura cu noi sau să accesați pagina de tarife.
Blefaroplastie superioară – cu anestezie locală | 1200 euro |
Blefaroplastie inferioară și superioară – cu anestezie generală (mască laringiană, anestezie intravenoasă) | 3600 euro |
Etapele intervenției de ridicare a pleoapelor
La fel ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale estetice, operația de ridicare a pleoapelor începe printr-o consultație la cabinet. În următoarea etapă, veți efectua o serie de analize, care să confirme faptul că sunteți un candidat potrivit pentru o operație de ridicare de pleoape.
Consultația – cum se va desfășura discuția cu medicul estetician?
Consultația inițială reprezintă momentul oportun pentru a adresa întrebări și a primi răspunsuri în legătură cu procedura de blefaroplastie. În timpul consultației, medicul vă va adresa întrebări cu privire la istoricul medical, starea actuală de sănătate și orice afecțiuni preexistente care ar putea influența intervenția. De asemenea, veți discuta despre așteptările și obiectivele pe care le aveți de la intervenție.
Pregătirea dinaintea intervenției de blefaroplastie
Înainte de efectuarea procedurii propriu-zise, va fi necesar să efectuați o serie de analize, menite să permită medicului planificarea în detaliu a intervenției, dar și să identifice eventuale probleme care ar putea face contraindicată procedura. În general, pe lângă analizele de sânge, va fi necesar un consult oftalmologic și un examen fizic. De asemenea, medicul estetician va realiza fotografii ale pleoapelor. Fotografiile nu vor fi utilizate decât de către medic, pentru planificarea intervenției.
Intervenția propriu-zisă de ridicare a pleoapelor
Operația de ridicare a pleoapelor este efectuată sub anestezie locală sau generală, în funcție de preferințele și necesitățile individuale pe care le aveți, cât și de complexitatea intervenției. În majoritatea cazurilor, blefaroplastia superioară necesită anestezie locală, în timp ce blefaroplastia inferioară și superioară (efectuate simultan) necesită anestezie generală.
În timpul procedurii, chirurgul va face incizii strategice în pliurile naturale ale pleoapelor pentru a minimiza vizibilitatea cicatricilor postoperatorii. Inciziile permit accesul la excesul de piele și grăsime de pe pleoape, care va fi îndepărtat sau redistribuit pentru a obține conturul și aspectul dorit al pleoapelor. După ajustarea și modelarea pleoapelor, inciziile vor fi închise cu fire chirurgicale.
După intervenție, veți fi monitorizat în sala de recuperare și veți primi instrucțiuni specifice pentru îngrijirea postoperatorie și pentru gestionarea eventualelor disconforturi sau complicații minore.
Recuperarea după blefaroplastie
În linii generale, procesul de recuperare după blefaroplastie se întinde de la câteva zile la câteva săptămâni, pe măsură ce efectele postoperatorii se atenuează treptat. Este normal ca în primele zile să apară umflături și vânătăi în zona ochilor, care tind să se reducă prin măsuri terapeutice simple. Pentru a facilita recuperarea, se recomandă evitarea efortului fizic intense și ridicarea greutăților în primele două săptămâni după operație. De asemenea, purtarea ochelarilor de soare poate oferi o protecție suplimentară pentru zona ochilor.
Ce se întâmplă la o zi după intervenția de ridicare a pleoapelor?
La o zi după intervenția de ridicare a pleoapelor, este de așteptat să aveți umflături și vânătăi în jurul ochilor, iar zona operată să fie sensibilă și ușor dureroasă. În plus, în cazul existenței unor complicații, precum infecții sau reacții adverse la anestezie, postoperator pot să apară și alte simptome, cum ar fi roșeață, febră sau senzație de disconfort intens. Astfel de reacții trebuie raportate medicului, pentru evaluare și tratament adecvat. Punctul maxim de inflamație apare în ziua a 3-a postoperator, urmând ca aceasta să se remită treptat.
Ce se întâmplă la 2 săptămâni după intervenție?
În mod obișnuit, majoritatea pacienților se pot întoarce la activitățile obișnuite în aproximativ 10 zile de la intervenția chirurgicală. Tot după 10-15 zile este de așteptat să se estompeze în totalitate și echimozele, iar aspectul pleoapelor să devină unul mai natural.
Cum mă voi simți după o lună de la intervenție?
După o lună de la intervenție, aspectul pleoapelor este de așteptat să fie semnificativ îmbunătățit, fără a mai exista umflături. Cu toate acestea, rezultatele finale se vor vedea abia după câteva luni, odată ce cicatricile se estompează și ele.
Cum mă voi simți la 3 luni de la intervenție?
La trei luni după intervenție, majoritatea pacienților sunt complet recuperați și se bucură de rezultatele finale ale blefaroplastiei. Umflăturile și vânătăile dispar în întregime, la fel și cicatricile determinate de incizii, iar aspectul pleoapelor este unul natural și bine definit. Deși este posibil să mai existe unele modificări minore în aspectul final al pleoapelor, ele sunt de obicei minime și nu afectează în mod semnificativ rezultatele operației.
Cât timp după operație trebuie să mă prezint la medicul chirurg?
Consultațiile de urmărire, necesare pentru a monitoriza progresul recuperării după operație și pentru a evalua starea de sănătate, trebuie efectuate conform programului stabilit de medicul chirurg plastician. Numărul de consultații post-operatorii este stabilit în funcție de evoluția recuperării și de necesitățile individuale. La modul general, va fi necesar să vă prezentați la medic în prima săptămână după operație, la două săptămâni și ulterior la 2-3 luni.
Blefaroplastia (ridicarea pleoapelor) – Riscuri și complicații
Ridicarea pleoapelor este rar asociată cu complicații sau este asociată cu complicații minore, temporare, care tind să se amelioreze în termen de câteva zile de la intervenție. Printre riscurile și complicațiile potențiale ale blefaroplastiei se numără:
– infecții la nivelul plăgii chirurgicale;
– reacții adverse la anestezie;
– edem și vânătăi temporare în jurul ochilor;
– sângerare excesivă în timpul intervenției chirurgicale sau după intervenție;
– rezultate nesatisfăcătoare ale intervenției chirurgicale;
– cicatrici vizibile sau cicatrizare anormală;
– senzație de uscăciune sau iritație oculară temporară;
– modificări temporare sau permanente ale sensibilității pielii sau ale pleoapelor;
– coborârea sau retracția pleoapelor, în cazurile în care tonusul muscular nu este corectat adecvat;
– leziuni ale mușchilor sau nervilor care controlează mișcările pleoapelor sau ale ochilor (complicație extrem de rară).
Întrebări frecvente despre blefaroplastie:
Există contraindicații în cazul operației de blefaroplastie?
Blefaroplastia poate fi contraindicată persoanelor cu probleme de sănătate preexistente severe (cum ar fi boli cardiace sau pulmonare grave, care ar putea crește riscul complicațiilor în timpul sau după intervenția chirurgicală), probleme de vedere care ar putea fi afectate negativ de intervenția chirurgicală, afecțiuni psihiatrice, infecții active ale pleoapelor sau ale ochilor sau afecțiuni inflamatorii cutanate active.
Cum mă pregătesc pentru operație, de ce analize am nevoie?
Înainte de blefaroplastie, medicul chirurg plastician vă va oferi informații cu privire la procedură și instrucțiuni specifice privind analizele necesare, medicamentele pe care ar trebui să le evitați și orice alte aspecte ce vizează pregătirea preoperatorie. Printre analizele necesare înainte de blefaroplastie se numără:
– analize de sânge;
– examen oftalmologic;
– examen clinic al pleoapelor și un examen al secreției lacrimale.