SINDROM DE CANAL CARPIAN
Sindromul de canal carpian este o afecțiune comună la nivelul mâinii, caracterizată gradual în intensitate și frecvență de durere, hipoestezie și parestezii (senzații de amorțeală asociată de furnicături) pe traiectul nervului median distal de articulația radiocarpiană a mâinii ( palma si primele 3-4 degete).
Cauza simptomatologiei complexe este suferința nervului median, blocat și comprimat în canalul carpian de către ligamentul carpian transvers (care, deseori se hipertrofiază) sau de către alte țesuturi vecine.
Fiind, in principiu, o afecțiune cronică, instalată insidios, în fazele incipiente paresteziile și hipoesteziile sunt deseori trecute cu vederea. Agravarea simptomatologiei cu creșterea intensității noaptea sau în perioada activităților repetitive de prehensiune a degetelor și a mișcările articulațiilor mâinii, necesită un consult de specialitate în chirurgia plastică.
Investigațiile paraclinice utile în diagnosticul sindromului de canal carpian și pentru excluderea altor etiologii sunt: EMG (investigația gold-standard), Radiografie (pentru excluderea unor formațiuni în canalul carpian) și, la recomandarea specialistului, ecografie de părți moi, RMN etc.
Tratamentului standard recomandat este intervenția chirurgicală de eliberare a nervului median prin secționarea ligamentului carpian transvers. Intervenția chirurgicală se realizează cu anestezie locală, durează puțin ( în medie 30 minute), iar pacientul se externează în aceeași zi, cu indicațiile specifice postoperatorii.
* (poze : Green Operative Hand Surgery , 7th ed, 2018, Elsevier)
SINDROM DE CANAL CUBITAL
Compresia nervului ulnar la nivelul cotului (în tunelul cubital) este o afecțiune extrem de comună în rândul persoanelor active, fiind a doua ca incidență după sindromul de canal carpian.
Pacienții acuză dureri, parestezii și hipoestezii (senzația de amorțire și furnicături) pe traiectul nervului ulnar, în special la nivelul degetelor IV-V (degetul mic și cel inelar), simptome agravate la flexia cotului însoțită sau nu de extensia pumnului.
În cazul compresiei severe a nervului ulnar, simptomelor menționate se asociază și semne de atrofie a mușchilor interosoși la nivelul mâinii, deformarea degetelor IV-V în *gheară*, slăbiciune musculară pentru mișcările de finețe , etc.
( Green Operative Hand Surgery , 7th ed, 2018, Elsevier)
Afecțiunea poate fi diagnosticată clinic, prin semne si simptomele relatate, prin teste de provocare și paraclinic, prin teste EMG, RX sau alte investigații, în funcție de indicațiile medicului specialist. Se va exclude astfel suspiciunea unor alte cauze externe de compresie neuronală, pentru un tratament specific și personalizat.
Tratamentului conservator vizează recomandarea de antiinflamatoare nonsteroidiene, evitarea pozițiilor de flexie și rotire a cotului, care cresc presiunea în canalul cubital și folosirea unor orteze speciale.
Intervenția chirurgicală este indicată în cazul compresiilor medii-severe și constă în realizarea unor incizii de decompresie în canalul cubital, însoțite de repoziționarea și protejarea nervului ulnar la nivelul cotului. Se poate realiza sub anestezie intravenoasă sau bloc loco-regional, iar pacientul poate părăsi spitalul chiar în ziua respectivă. Se recomandă folosirea unor orteze sau atele de gips postoperator.
SINDROM DE CANAL GUYON
Compresia nervului ulnar la nivelul încheieturii mâinii, în canalul Guyon, este o afecțiune mai puțin întâlnită, dar cu aproape aceleași semne și simptome precum în sindromul de canal cubital (compresia acestuia la nivelul cotului).
Simptome care deranjează și conving pacientul să caute consultul unui medic pot fi: parestezii și hipoestezii (amorțeli și furnicături) însoțite uneori de dureri pe traiectul emineței hipotenare și a degetelor inelar și mic. În cazuri extreme se poate observa deformarea ultimelor 2 degete în „gheară”, slăbiciune musculară a degetelor, deficit de abducție-adducție (apropierea si departarea) a degetelor etc.
Cauzele sindromului de compresie în canalul Guyon sunt variate: traume acute sau repetitive la nivelul mâinii (inclusiv ), maluniunea osului hamat, procese ocupante de spațiu sau anomalii musculare.
(Green Operative Hand Surgery , 7th ed, 2018, Elsevier)
Afecțiunea poate fi diagnosticată clinic, prin semne si simptomele relatate, prin teste de provocare și paraclinic, prin teste EMG, RX sau alte investigații, în funcție de indicațiile medicului specialist. Se va exclude astfel suspiciunea unor alte cauze externe de compresie neuronală, pentru un tratament specific și personalizat.
Tratamentului conservator vizează recomandarea de antiinflamatoare nonsteroidiene și folosirea unor orteze speciale pentru o poziție neutră a încheieturii mâinii pe timp de noapte.
Atunci când durerile devin insuportabile sau se observă semne de atrofie musculară (disparitia reliefului muscular) și deficit motor specific, se recomandă tratamentul chirurgical. Acesta se realizează sub anestezie locală, cu incizie tegumentară minimă și disecție cu decompresia chirurgicală a nervului ulnar din canalul Guyon. Se verifică integritatea ramului senzitiv, cât și al celui motor.
Pacientul poate părăsi în aceeași zi clinica, urmând indicațiile medicului specialist.