3

Excizie alunite si alte formatiuni tumorale cutanate

Îngrijirea pielii este esențială pentru starea generală de sănătate, dar și pentru a ne menține încrezători și a avea încredere în sine. Uneori, îngrijirea presupune identificarea și eliminarea unor alunițe sau a altor formațiuni tumorale cutanate, care, pe lângă aspectul estetic, pot ridica semne de întrebare legate de sănătate. Citește în continuare și află când este necesară îndepărtarea alunițelor și cum o poți face într-un mod sigur. 

Ce sunt alunițele? 

Alunițele, cunoscute medical sub numele de nevi, sunt mici excrescențe pe piele, de culoare maro sau negru. Acestea apar ca urmare a unei secreții intense de melanină de către melanocite. Melanina este pigmentul care dă culoare pielii și care este sintetizat și secretat de celule numite melanocite.  Localizarea alunițelor este variată, acestea formându-se în orice zonă a corpului. Cele mai multe se dezvoltă în perioada copilăriei și a adolescenței. De-a lungul vieții își pot schimba aspectul, iar fiecare astfel de modificare necesită consult dermatologic. 

Tumori cutanate maligne

Formațiunile cutanate maligne pot apărea pe piele spontan, „de novo” sau se pot dezvolta pe o veche tumoră cutanată benignă (de ex. melanom pe un vechi nev nevocitar). Aspectul formațiunilor cutanate cu suspiciune de malignitate cuprinde o serie de caracteristici: 
  • formă neregulată;
  • margini infiltrate;
  • multiplu colorată (brun-negru-violaceu);
  • zone centrale de ulcerație sau sângerare;
  • dimensiuni mari>10 mm (milimetri);
  • evoluție rapidă în ultima perioadă.
În urma suspiciunii ridicate în privința tumorii de piele cu aspect modificat, se recomandă o dermatoscopie pentru încadrarea acesteia într-o anumită categorie și elaborarea un diagnostic prezumtiv. Diagnosticul de certitudine este cel histopatologic (de laborator) din biopsia incizională (se recoltează inițial un fragment tumoral pentru a ghida protocolul terapeutic) sau biopsia excizională (caz în care se îndepărtează întreaga tumoră din prima). Ca și metode paraclinice de diagnostic pentru a evalua sau exclude eventualele determinări secundare se pot recomanda:
  • ecografii abdominale;
  • CT (tomografie computerizată);
  • RMN (rezonanță magnetică nucleară);
  • PET-CT (tomografie computerizată cu emisie de pozitroni).
Carcinoamele bazocelulare sunt cele mai frecvente cancere de piele și, din fericire, nu metastazează aproape niciodată. Excizia cu margini de siguranță reprezintă și tratamentul curativ de elecție. Carcinoamele spinocelulare, frecvent întâlnite la nivelul feței, prezintă risc de metastazare, cât și de invazie profundă, iar terapia chirurgicală de excizie se poate continua cu un tratament adjuvant, în scop curativ. Melanomul este cel mai agresiv cancer de piele, cu potențial de metastazare încă din stadiile incipiente, iar prevenția, cât și tratamentul aplicat în stadiile incipiente, vor determina potențialul de vindecare și vor crește considerabil rata supraviețuirii. În tratamentul leziunilor cutanate maligne, timpul este esențial! Timpul minim de la suspiciune la diagnosticul prezumtiv făcut de medicul specialist și timpul minim de la diagnostic până la tratament va conduce pacientul către un prognostic pozitiv și o vindecare completă.

Tumori cutanate benigne

Formațiunile tumorale benigne sunt cele mai frecvente leziuni întâlnite pe piele. De forme diferite și cauze variate, tumorile benigne nu prezintă un pericol iminent în momentul diagnosticului. În schimb, tumorile benigne se pot transforma în timp, fiind expuse la diferiți factori de risc : 
  • expunere solară fără protecție UV;
  • mici traumatisme repetate;
  • consumul cronic de anumite medicamente sau spontan etc.
Exemple de tumori cutanate benigne care se pot trata, atât în scop medical (preventiv), cât și în scop estetic : – nevi pigmentari (în limbaj comun «alunițe» de formă regulată, culoare uniformă); – keratoze seboreice (mai frecvent apărute odată cu înaintarea în vârstă); – skin tags (de aspect papilomatos – pediculat, localizați frecvent în jurul gâtului, axilei, inghinal etc., de cauză virală, cel mai adesea); – angioame cutanate (pete de culoare roșie-cireșie, apărute în urma unor malformații capilare cutanate sau arterio-venoase. Se pot trata, în urma diagnosticului prin laser-terapie, cauterizare, scleroterapie); – granulom piogenic (leziune apărută cel mai adesea după un traumatism – o înțepătură care declanșează o proliferare endovasculară și epitelială care necesită excizie în scop curativ). Fiind considerate tumori benigne, marginile de rezecție stabilite vor fi mai mici, iar aspectul estetic postoperator va fi unul favorabil. Anestezia, cel mai adesea este locală, iar durata intervenției depinde de procesul de reconstrucție post-excizie.

Cât de des trebuie verificate alunițele la medicul dermatolog?

Verificarea și observarea atentă a alunițelor este necesar a se face în fiecare lună acasă. Pentru a putea examina toate alunițele poți folosi o oglindă mare. Astfel, dacă observi modificarea alunițelor, ca formă, culoare sau dimensiune, este recomandat a te programa la un consult dermatologic.  În ceea ce privește, consultul dermatologic, acesta este indicat a se face anual. În cadrul consultului, medicul examinează toată suprafața pielii. Pentru observarea modificărilor incipiente, greu de perceput cu ochiul liber, medicul utilizează un dermatoscop. Acest dispozitiv îi permite să vadă toate caracteristicile morfologice ale alunițelor. În plus, medicul poate compara aspectul alunițelor avut la consultul trecut cu cel din prezent. În acest mod, determină dacă alunițele au crescut în dimensiuni. În cazul persoanelor care prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de piele, consultul dermatologic poate fi realizat la un interval mai mic de timp, spre exemplu la 6 luni. Cu toate acestea, medicul stabilește care este intervalul optim, în funcție de riscul pe care îl are o persoană. Printre factorii de risc asociați cu tipurile de cancer de piele se află:
  • istoric de cancer de piele;
  • expunerea pentru perioade lungi de timp la soare;
  • lipsa utilizării cremelor de protecție solară;
  • piele deschisă la culoare.

Când este recomandată scoaterea alunițelor?

Excizia alunițelor poate fi indicată în mai multe situații. Astfel, îndepărtarea acestora se poate face în scop:
  • estetic;
  • medical.
Uneori, alunițele pot fi considerate inestetice sau pot fi prezente la nivelul unor zone unde sunt predispuse la leziuni. Astfel de situații se întâlnesc când:
  • alunițele se formează pe gât și pot fi ușor zgâriate cu lănțișorul;
  • alunițele sunt expuse riscul de leziuni în timpul pieptănatului, bărbieritului.
În cazul în care alunița prezintă modificări ale aspectului sau crește în dimensiuni, medicul dermatolog poate recomanda excizia acesteia. În acest mod, alunița este eliminată înainte de a se transforma într-un proces malign, ce poate avea complicații severe. 

Cum sunt îndepărtate alunițele?

Îndepărtarea alunițelor poate fi realizată prin mai multe metode. Alegerea celei mai potrivite opțiuni se face în funcție de recomandările medicului, ce au la bază:
  • dimensiunea aluniței;
  • localizare;
  • preferințele pacientului;
  • competențele medicului dermatolog.

Excizie chirurgicală 

Excizia chirurgicală presupune îndepărtarea aluniței cu ajutorul bisturiului. În cadrul procesului este eliminată alunița, împreună cu o porțiune mică de țesut sănătos, aflată în jurul acesteia. Acesta este considerată a fi margine de siguranță.    Scopul este de a îndepărta toate celulele canceroase, dacă sunt prezente și în apropierea aluniței. De aceea, tehnica este utilizată în special pentru situațiile când aspectul aluniței ridică suspiciunea de cancer de piele. După vindecarea zonei tegumentare, se formează o cicatrice de cel puțin 2-3 ori mai mare decât alunița. 

Recomandări după excizia chirurgicală

Îngrijirea zonei tegumentare unde a fost realizată excizia este foarte importantă pentru a preveni posibile complicații, precum infecția. Așadar, menține zona curată, schimbă pansamentul la intervalele recomandate de către medic și respectă indicațiile acestuia. Poate fi necesară aplicarea unor creme sau unguente topice cu antibiotic sau antiinflamator, pentru o vindecare mai rapidă. 

Excizie tip „shave”

Excizia „shave” face referire la o procedură ce se folosește pentru alunițele proeminente. Astfel, alunița este îndepărtată tangențial cu pielea (până la nivelul tegumentului), iar baza acesteia este cauterizată.  Procedura este utilizată pentru alunițe de dimensiuni reduse, care nu prezintă caracteristici maligne. Avantajul acesteia constă în faptul că nu sunt lăsate cicatrici inestetice.

Biopsie de tip „punch” 

Această metodă de excizie a alunițelor este utilizată în cazul alunițelor mici. Procedura constă în îndepărtarea unei porțiuni mici de țesut. Ca urmare a faptului că poate fi eliminată și țesut profund, această tehnică este utilizată pentru realizarea biopsiei unei alunițe când medicul suspectează prezența unui proces neoplazic.

Cât costă scoaterea alunițelor – Preț

Prețul îndepărtării alunițelor variază în funcție de mai multe criterii. Poți consulta lista de preturi, dar pentru a ști exact costul procedurilor de care ai nevoie, este necesar a apela la medicul curant. Acesta îți va spune care este cea mai bună abordare terapeutică și ce proceduri mai potrivite pentru tine. În următorul tabel sunt redate prețurile pentru unele dintre procedurile indicate în procesul de îndepărtare al alunițelor.  

Procedură Cost
Excizie formațiuni tumorale cutanate 260 euro (50 euro/fiecare leziune excizată in aceeași sesiune)
Modelare cicatrici patologice de la 300 euro

Întrebări frecvente despre scoaterea alunițelor

Scoaterea unei alunițe este dureroasă?

Indiferent de metoda aleasă pentru îndepărtarea aluniței, nu vei experimenta durere sau disconfort în timpul procedurii. Aceasta se datorează faptului că anestezia locală este utilizată. Cu toate acestea, după excizia aluniței poți simți un mic disconfort în primele zile după finalizarea excesiei, ce poate fi ameliorat prin intermediul analgezicelor și al antiinflamatoarelor.

Nu, nu este recomandă scoaterea alunițelor acasă. Fără biopsie, diferența dintre un proces benign și unul malign nu poate fi realizată. În funcție de natura țesutului, alunița este îndepărtată prin anumite procedee, alese special pentru a diminua riscul de complicații. 

 

Suplimentar, îndepărtarea alunițelor acasă poate conduce la:

  • infecții;
  • sângerare;
  • cicatrici inestetice.

În cele mai multe dintre situații, alunițele îndepărtate nu mai apar. Cu toate acestea, pot exista cazuri când alunița reapare, mai ales când nu a fost excizată corect. 

Indiferent dacă alegi să îndepărtezi o aluniță din punct de vedere estetic sau medical, consultă medicul înainte de orice procedură. Optează pentru tehnici realizate sub îndrumarea acestuia și asigură-te că fiecare intervenție se desfășoară într-un mediu sigur. Consultă periodic medicul și comunică deschis cu acesta pentru a-ți menține sănătatea pielii tale.