3

Indepartare cicatrici

             Orice injurie profundă adusă pielii lasă o cicatrice. Procesul de vindecare a plăgilor chirurgicale, a leziunilor posttraumatice, a arsurilor sau degerăturilor se inițiază cu inflamație, stimulare de fibroblaști și continuă cu stabilirea unei matrice de colagen depusă în zonele lezate.

              Ca rezultat final, se va observa un țesut inextensibil, fibros, fără fibre de elastină, care poate fi de forma unei linii fine postoperatorii sau a unei cicatrici vicioase extinse.

               Unii pacienți cicatrizează deficitar sau extensiv. Așadar, în funcție de hiperreactivitatea fibroblastelor și a celulelor epiteliale recrutate la nivelul plăgilor se pot forma cicatrici hipertrofice și keloide care provoacă atât un aspect inestetic, cât și o disfuncționalitate a segmentelor în zonele în care se află.

              Cicatricile retractile impiedică excursia completă- funcțională a degetelor/membrelor dacă trec peste articulațiile acestora. Se poate întrerupe procesul de retracție sau constricție cicatricială prin excizia si practicarea unor plastii cu lambouri locale sau regionale, prin aplicarea plastiilor de piele libera sau prin transfer de lambouri pediculate sau libere.

              Metode non-invazive pentru un tratamentul conservator al cicatricilor inestetice, fără deficit funcțional pot fi: terapia PRP- vampire, injectarea de corticosteroizi intralezional, aplicații de geluri topice, mezoterapie, presoterapie, laser-terapie, peeling profesional, etc., la recomandarea medicului specialist.