3

Tenosinovita de Quervain

 

               Tenosinovita de Quervain este o afecțiune specifică, cu îngroșarea tendoanelor și a sinoviei acestora din primul compartiment extensor al mâinii, corespunzător structurilor care mobilizează policele (tendoanele lung abductor și scurt extensor al policelui).

               Apariția tenosinovitei de Quervain poate fi spontană, fără o cauză cunoscută, dar se pot identifica factori ocupaționali care se asociază frecvent cu suprasolicitarea prin mișcări repetitive de abducție și extensie ale policelui ( tastatul la PC, prelucrarea alimentelor în bucătărie, croitoria, croșetatul, cântatul la pian, grădinăritul etc.)

               Cel mai important simptom care trezește un semnal de alarmă la mobilizarea articulației radiocarpiene (rotația și deviația ulnară a încheieturii mâinii) și la flexia policelui (în special în mișcarea de prehensiune a obiectelor) este durerea. Durerea este localizată cu precădere pe partea radială a încheieturii mâinii și la nivelul feței dorsale ale policelui, însoțită ocazional de spasm, parestezii, senzație de arsură și edem local. Se instalează gradual și ajunge la un procent considerabil de impotență funcțională, cu dificultate în coordonarea miscarilor degetului mare și implicit a mâinii.

               În funcție de gradul de afectare clinică a mâinii și de intensitatea durerii se poate opta, în stadiile incipiente, pentru un tratament conservator: imobilizare în atele/orteze, infiltrații cu soluții corticosteroide și tratamente sistemice cu antiinflamatoare nonsteroidiene.

               Pentru prevenția recurenței afecțiunii și pentru un tratament eficient și imediat se indică intervenția chirurgicală care constă în eliberarea retinacului extensorilor si a compartimentului tendoanelor afectate cu eliberarea tendoanelor și tenoliza (curatarea) acestora, pentru o glisare eficientă în canalul propriu. Intervenția se realizează cu anestezie locală, iar pacientul poate pleca în următoarele ore acasă, cu o atelă protectivă și cu indicațiile specifice postoperatorii.