Chirurgia estetică a urechilor, cunoscută și sub denumirea de otoplastie, este un tip de chirurgie plastică și reconstructivă care poate îmbunătăți mărimea, forma sau poziția urechii externe prin remodelarea cartilajului. Otoplastia poate fi efectuată la orice vârstă, după ce urechile au încetat să mai crească, ceea ce se întâmplă în mod obișnuit în jurul vârstei de 5 sau 6 ani.
Ce este otoplastia?
Otoplastia tipică implică o corectare a urechilor care ies în afară (cunoscută și sub numele de „fixarea urechilor”), pentru a reduce proiecția acestora. Cu toate acestea, chirurgia urechii poate fi, de asemenea, o opțiune bună dacă doriți să corectați un defect congenital care a afectat forma cartilajului sau a lobului urechii; să faceți urechile să pară mai mici sau să corectați poziția sau forma urechilor inegale (când o ureche pare mai mare decât cealaltă).
Deși chirurgia estetică a urechilor nu îmbunătățește auzul, poate oferi beneficii psihologice persoanelor care sunt complexate în legătură cu mărimea și forma urechilor lor, au avut o leziune la ureche sau pur și simplu doresc să-și îmbunătățească aspectul general al urechilor.
Este posibil ca în timpul operației de otoplastie urechile să fie și micșorate?
Remodelarea cartilajului urechii poate presupune nu doar modificarea formei și poziției sale, ci și reducția dimensiunilor. În cazul în care urechile clăpăuge sunt proeminente din cauza unui exces de țesut sau a unei structuri cartilaginoase mari, chirurgul plastician poate decide să îndepărteze sau să modeleze cartilajul în timpul otoplastiei, pentru a obține rezultate estetice optime. O astfel de decizie trebuie să fie conformă însă cu preferințele pe care le aveți și poate fi luată doar dacă anterior procedurii se stabilește că este necesară o reducție a dimensiunilor urechilor.
Cine este candidatul ideal pentru otoplastie?
Candidatul ideal pentru otoplastie este o persoană care are urechi clăpăuge sau proeminente și care dorește să corecteze această caracteristică fizică. Este important ca pacientul să aibă o maturitate emoțională adecvată pentru a înțelege și a coopera pe perioada recuperării și anterior intervenției chirurgicale. Starea generală de sănătate ar trebui să fie bună, iar candidatul să nu aibă condiții medicale care ar crește riscul de complicații. De asemenea, este important ca pacientul să aibă așteptări realiste în ceea ce privește rezultatele procedurii și să fie motivat să își schimbe aspectul urechilor.
Otoplastia – beneficii
Otoplastia poate aduce atât beneficii fizice, cât și emoționale și sociale. Corectarea urechilor decolate (proeminente sau clăpăuge) poate îmbunătăți în mod semnificativ aspectul general al feței și al profilului, ceea ce determină nu doar o îmbunătățire a armoniei faciale și a proporțiilor, ci și reducerea complexelor și a anxietății legate de aspectul urechilor și, implicit, creșterea încrederii în sine. Pe termen lung, otoplastia contribuie la îmbunătățirea calității vieții prin eliminarea disconfortului emoțional și psihologic asociat cu urechile proeminente sau inestetice.
Cât costă intervenția de otoplastie – preț operație urechi clăpăuge
Prețul otoplastiei poate varia în funcție complexitatea procedurii și de procedurile suplimentare necesare (și costurile asociate lor), însă, în general, se situează între 1.000 și 1.500 euro. Pentru a obține o estimare precisă cu privire la costuri, este necesar să fiți evaluat de către un medic chirurg estetician.
Procedură | Preț |
Otoplastie – cu anestezie locală | de la 1000 euro |
Etapele intervenției de corectare a urechilor clăpăuge
La fel ca în cazul oricărei alte proceduri de chirurgie estetică, anterior otoplastiei este necesară efectuarea unui set de analize pentru pregătirea anesteziei. Dacă analizele permit efectuarea anesteziei generale, se va trece la stabilirea planului de tratament.
Consultația – cum se va desfășura discuția cu medicul estetician?
În timpul consultației inițiale, veți avea o discuție detaliată cu medicul estetician pentru a stabili obiectivele și așteptările pe care le aveți în legătură cu procedura chirurgicală. Printre altele, veți discuta despre motivele pentru care doriți să vă corectați urechile, despre istoricul medical și despre orice condiții de sănătate preexistente. Ulterior, medicul va examina urechile și va evalua structura și proporțiile lor, stabilind dacă otoplastia poate aduce sau nu beneficii. Dacă se consideră oportună intervenția chirurgicală, medicul vă va explica în detaliu procedura de otoplastie, inclusiv riscurile și beneficiile sale, și va răspunde la toate întrebări pe care le aveți.
Pregătirea dinaintea intervenției de otoplastie
Anterior procedurii, medicul chirurg plastician vă va oferi instrucțiuni specifice pentru pregătirea corectă și vă va solicita efectuarea anumitor analize preoperatorii. În majoritatea cazurilor, analizele necesare înaintea otoplastiei includ teste de sânge, o radiografie pulmonară și o electrocardiogramă. În cazuri specifice, la pacienții cu anumite condiții preexistente, pot fi necesare investigații suplimentare, care să confirme faptul că afecțiunile de care suferă sunt ținute sub control.
Intervenția propriu-zisă pentru corectarea urechilor clăpăuge
Administrarea anesteziei reprezintă primul pas efectuat în timpul intervenției, pentru a putea elimina orice eventual disconfort și pentru a putea proceda la efectuarea inciziei. În majoritatea cazurilor se optează pentru o anestezie locală asociată cu analgezie intravenoasă.
După efectuarea anesteziei, medicul chirurg plastician va realiza o incizie discretă în spatele urechii, pentru a obține acces la cartilajul urechii într-un mod cât mai puțin invaziv, fără a afecta aspectul estetic, suturile urmând a fi situate într-o zonă greu vizibilă. Apoi, cartilajul va fi remodelat și/sau redirecționat pentru a corecta forma și poziția urechilor. Uneori, este posibil să fie necesară îndepărtarea unei mici cantități de piele sau de cartilaj.
La finalul intervenției, incizia va fi închisă cu fire resorbabile (care se topesc) și va fi securizată cu benzi adezive chirurgicale. Acestea din urmă vor fi îndepărtate în timpul consultației de urmărire (la 1-2 săptămâni de la otoplastie). Otoplastia poate fi efectuată în ambulatoriu sau cu internare pentru 24 de ore, în funcție de complexitatea cazului și de evoluția imediată postoperatorie. În general, procedura durează aproximativ 1-2 ore.
Recuperarea după otoplastie
Recuperarea după otoplastie este un proces important, necesar pentru a asigura vindecarea completă și pentru obținerea rezultatelor dorite. După intervenția chirurgicală, veți resimți un disconfort ușor până la moderat și o ușoară sensibilitate în zona urechilor. Simptomele postoperatorii ușoare sunt normale și pot fi gestionate cu ajutorul medicamentelor prescrise de către medicul chirurg.
Ce se întâmplă la o zi după intervenția de otoplastie?
În primele 24-48 de ore de la o otoplastie, urechile vor fi complet lipite de cap, o reacție normală și temporară de hipercorecție, care se va modifica treptat. Tot postoperator, pentru o perioadă limitată de timp, este de așteptat să simțiți o ușoară durere, umflare și sensibilitate în zona urechilor, pentru care medicul vă va recomanda administrarea de analgezice.
Ce se întâmplă la 2 săptămâni după intervenție?
La aproximativ 2 săptămâni după intervenție, majoritatea simptomelor inițiale ar trebui să se fi redus semnificativ, vindecarea primară fiind definitivată în general încă din prima săptămână. În această etapă, veți continua să purtați bentița conform recomandărilor medicului, pentru a menține poziția corectă a urechilor în timpul vindecării. De obicei, până în 2 săptămâni de la operație sunt eliminate atât firele de sutură, cât și benzile adezive chirurgicale (steristrip).
Cum mă voi simți după o lună de la intervenție?
După o lună de la intervenție, simptomele inițiale ar trebui să fi dispărut complet, iar urechile ar trebui să înceapă să se apropie de aspectul final. La recomandarea medicului, la 3-4 săptămâni de la operație se poate renunța la purtarea bentiței.
Cum mă voi simți la 3 luni de la intervenție?
La 3 luni de la intervenție, majoritatea pacienților care au fost supuși unei otoplastii se simt complet recuperați și au obținut rezultatele dorite. Urechile ar trebui să fie aproape complet vindecate și să capete forma lor finală. După 3 luni de la operație puteți să vă bucurați de aspectul nou al urechilor și să vă simțiți mai încrezători și mai confortabil în propria piele.
Cât timp după operație trebuie să mă prezint la medicul chirurg?
Consultațiile postoperatorii, necesare pentru a monitoriza evoluția vindecării și pentru a identifica orice complicații sau probleme care ar putea să apară, se efectuează la câteva zile sau la o săptămână după operație, iar ulterior la intervale de 1-2 săptămâni, 1 lună, 3 luni și 6 luni după intervenție, în funcție de necesitățile individuale și de recomandările medicului.
Otoplastia – Riscuri și complicații
Otoplastia este o procedură relativ sigură, cu riscuri minore și în general rare, în condițiile respectării indicațiilor postoperatorii și, în special, a evitării fumatului. Atunci când apar, complicațiile asociate cu o otoplastie la urechi includ:
– infectarea zonei inciziilor (poate necesita tratament cu antibiotice sau drenaj chirurgical);
– sângerări în timpul intervenției chirurgicale;
– hematom (colecție de sânge) în zona intervenției chirurgicale;
– reacții adverse la anestezie, cum ar fi reacții alergice sau complicații respiratorii;
– cicatrizare anormală.
În unele cazuri (sub 5% din totalul pacienților) rezultatele otoplastiei pot fi asimetrice sau pot fi în general nesatisfăcătoare. În astfel de situații, în majoritatea cazurilor așteptările pacienților nu sunt pe deplin atinse, chiar dacă procedura este reușită, iar rezultatele sunt cele anticipate. Uneori, pentru corectarea acestor aspecte și pentru a obține satisfacția pacientului, va fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară.
Întrebări frecvente despre otoplastie:
Există contraindicații în cazul operației de otoplastie?
Infecțiile active ale pielii în zona urechilor pot reprezenta o contraindicație specifică, fiind necesar, înainte de efectuarea intervenției, tratarea infecției. De asemenea, o otoplastie nu poate fi efectuată la pacienții cu probleme grave de coagulare a sângelui, aflați în tratament cu anticoagulante, care nu pot întrerupe tratamentul.
Este necesar să port bentiță după operația de otoplastie? Dacă da, pentru cât timp?
Bentița pentru urechi clăpăuge, așa cum este adesea denumită banda de compresie, se poartă după operația chirurgicală pentru o perioadă de aproximativ 3-4 săptămâni sau conform indicațiilor medicului chirurg. Pentru a reduce timpul necesar până la cicatrizarea cartilajului, poate fi purtată o banderolă semielastică pentru o perioadă de aproximativ 4-6 luni, însă doar la recomandarea medicului.
Voi avea cicatrici după operația de otoplastie?
În majoritatea cazurilor, după otoplastie, există șanse mici să rămâneți cu cicatrici vizibile. Chirurgul plastician va efectua inciziile în zonele mai puțin vizibile ale urechii sau în pliurile naturale ale pielii, întocmai pentru a minimiza vizibilitatea cicatricilor. Într-un număr limitat de cazuri, pot să apară complicații legate de cicatrizare, precum cicatrici hipertrofice sau cheloide, tipuri specifice de cicatrici, mai proeminente decât cele normale, care pot fi, în anumite situații, dureroase sau pot provoca prurit.
Se pot efectua operații pentru corectarea urechilor clăpăuge pe bebeluși și copii în clinică?
Operația de corectare a urechilor clăpăuge se poate efectua la copii, de preferat după ce aceștia împlinesc vârsta de 6 ani. În schimb, procedura nu este recomandată bebelușilor, deoarece, în cazul lor, pavilionul auricular este încă în proces de dezvoltare, iar forma și poziția urechilor pot să se schimbe în timp.
Care ar fi vârsta ideală pentru efectuarea operației de otoplastie?
În general, otoplastia poate fi efectuată în jurul vârstei de 6-9 ani, când urechile sunt aproape de dimensiunea lor finală și copilul poate înțelege și coopera în timpul procesului de recuperare. Cu toate acestea, procedura poate fi efectuată și mai târziu, inclusiv de către persoanele adulte.
Urechile pot reveni la forma inițială după operație?
Rezultatul final al otoplastiei este, în aproximativ 95% dintre cazuri, unul favorabil. În cazuri excepționale, există anumite complicații care pot influența negativ rezultatele. O complicație potențială, apărută în mai puțin de 3% dintre cazuri, este reprezentată de revenirea la poziția inițială a urechilor. Memoria cartilajului, o caracteristică a cartilajului care face ca acesta să își mențină forma și poziția inițială după ce a fost modelat sau modificat, reprezintă cauza recidivei și, implicit, a revenirii urechilor la forma lor inițială.