Tenopatiile reprezintă un termen general folosit pentru a identifica patologii dureroase care afectează tendoanele ce mobilizează încheietura mâinii și articulațiile mici ale degetelor. Tenopatiile pot fi de cauze constrictive (trigger finger, tenosinovita De Quervain-discutată în alt articol), de cauze inflamatorii acute sau cronice (tenosinovite septice, reumatoide, din cauza depozitelor de calciu, tenosinovite din gută) etc.
Ce este trigger finger?
Trigger finger este o tenopatie de compresie-restricție a tendoanelor flexoare ale degetelor și este una dintre cele mai frecvente cauze de durere și deficit funcțional la nivelul mâinii. Atunci când episoadele de inflamație sunt în puseu, degetul poate rămâne blocat în flexie, iar pacientul exprimă o durere intensă și imposibilitatea mobilizării degetului.
Factorii epidemiologici studiați determină apariția tenopatiei trigger finger la pacienți care au diateze inflamatorii preexistente: sindrom de canal carpian, bursite, tenosinovita De Quervain sau o predispoziție sistemică. De asemenea, tenopatia se poate corela și cu activități repetitive precum folosirea constantă a tastaturii sau a unor unelte tehnice.
Tenopatia trigger finger definește fenomenul de blocare a tendoanelor flexoare (superficiale și profunde) la nivelul scripetelui proximal (mic ligament implicat în cursa tendonului) aflat la nivelul capului metacarpian respectiv, atunci când tendonul glisează printr-un canal osteofibros foarte îngust. Histopatologic, au fost detectate celule inflamatorii și îngroșări la nivelul scripetelor A1, A3, chiar și la nivelul tendoanelor flexoare profunde (tenosinovită), în funcție de particularitatea cazului.
Tratamentul chirurgical, cu incizie tegumentară și abord la vedere a scripetelui, tendoanelor și pachetelor neurovasculare adiacente, este recomandat în special în cazul afecțiunilor severe. Intervenția se realizează cu anestezie locală, incizie minimă, disecție cu secționarea scripetelui A1, cu verificarea pachetelor vasculo-nervoase și a tendoanelor flexoare distal și proximal de scripete pentru excluderea tenosinovitelor. Evoluția este favorabilă, cu repaus în primele zile postoperator, urmat de recuperare fiziokinetoterapeutică.
Pentru diferite alte tipuri de tenopatii, se vor realiza investigații clinice și paraclinice specifice, urmate de recomandarea medicului specialist pentru tratamentul corespunzător.
Care sunt simptomele degetului în resort (trigger finger)?
Înțepenirea degetelor de la mâini constituie unul dintre simptomele caracteristice ale tenosinovitei stenozante (trigger finger). Degetul afectat poate să se blocheze într-o poziție îndoită sau să aibă dificultăți în a se îndrepta complet. De asemenea, degetul în resort poate determina:
– durere sau sensibilitate în sau în jurul bazei degetului afectat;
– umflături sau noduli la nivelul încheieturii mâinii;
– sunete asemănătoare unor pocnituri produse atunci când degetul este mișcat sau îndoit;
– redoarea degetelor, care apare în special dimineața;
– dificultate în prinderea sau strângerea obiectelor (degetul în resort poate afecta capacitatea de a prinde sau de a strânge obiecte în mână).
Deget în resort – metode de diagnostic
În general, diagnosticul de trigger finger este stabilit pe baza anamnezei și a examinării fizice. În timpul examinării fizice, medicul poate efectua mai multe teste specifice, pentru a evalua sensibilitatea degetului afectat, mobilitatea și amplitudinea mișcărilor. Pentru a confirma diagnosticul sau pentru a exclude alte afecțiuni similare, medicul specialist poate folosi și investigații imagistice. În general, însă, majoritatea pacienților sunt diagnosticați exclusiv pe baza examinării clinice.
Când este momentul să mergi la medic?
Este recomandat să consulți un medic dacă experimentezi oricare dintre simptomele asociate trigger finger, în special în cazul persistenței lor. Amânarea controlului medical poate duce la agravarea condiției, ceea ce va face ca tratamentul ulterior să fie nu doar mai costisitor, ci și mai invaziv. În plus, este obligatorie prezența la medic în cazul în care articulațiile de la nivelul degetelor sau al mâinii devin roșii sau calde.
Trigger finger – cauze și factori de risc
Degetul în resort apare cu o frecvență mai ridicată în rândul femeilor, cu precădere între 50 și 60 de ani, în general fiind asociat cu anumite boli sistemice. Există situații în care trigger finger este o condiție idiopatică (fără o cauză cunoscută), dar și situații în care se asociază cu boli comune, precum diabetul, hipotiroidismul, boala De Quervain, artrita reumatoidă, guta sau sindromul de tunel carpian.
Pe lângă vârsta, sex și anumite afecțiuni preexistente, alți factori de risc pentru deget în resort includ:
– activitățile care implică o fixare prelungită a degetelor în flexie;
– mișcările repetitive;
– istoricul familial (există unele dovezi că predispoziția genetică poate juca un rol în dezvoltarea trigger finger);
– traumatismele repetate la nivelul mâinii sau al degetului.
Deget în resort (trigger finger) – tratament
Anterior intervenției chirurgicale, se recurge la metode conservatoare de tratament pentru degete blocate. În majoritatea cazurilor, tratamentul conservator dă rezultatele dorite, cel puțin pe termen scurt și mediu. Opțiunile nechirurghicale de tratament includ:
– folosirea unei atele pentru a menține degetul afectat pe loc (astfel se poate preveni inflamația asociată cu mișcările repetate ale degetelor);
– administrarea de injecții cu corticosteroizi în sau în jurul tendoanelor (poate reduce inflamația și poate ameliora simptomele);
– exercițiile și tehnicile de întindere (pot ajuta la îmbunătățirea flexibilității și mobilității degetului);
– medicație orală (în unele cazuri, medicamente antiinflamatoare non-steroidiene pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și durerea asociată cu trigger finger).
Când se recomandă intervenția chirurgicală?
Intervenția chirurgicală se efectuează pentru a restabili funcția normală a degetului afectat, fiind recomandată atunci când metodele conservatoare nu au dat rezultatele căutate și disconfortul continuă să persiste.
În ce constă intervenția chirurgicală pentru trigger finger?
Intervenția chirurgicală se realizează cu anestezie locală și implică o incizie minimă. În timpul procedurii, care în mod normal se desfășoară pe parcursul a 20-40 de minute, medicul va realiza o incizie la baza degetului, urmată de secționarea, în cazurile complexe, a scripetelui A1, o structură anatomică situată în palmă, al cărui rol principal este acela de a menține tendoanele în poziție corectă în timp ce acestea se mișcă. În cazul trigger finger, scripetele A1 poate deveni îngustat sau inflamat, ceea ce cauzează blocarea degetului în poziția flexată.
Chirurgul verifică, de asemenea, pachetele vasculo-nervoase și tendoanele flexoare distal și proximal de scripet pentru a exclude alte afecțiuni asociate. Postoperator, tendoanele pot să alunece mai ușor prin canalul lor, ceea ce elimină blocajul degetului. După intervenție, pacientul va avea nevoie de exerciții de reabilitare, pentru a-și recăpăta mobilitatea și forța mâinii.
Trigger finger – modalități de prevenție
La momentul actual, nu există modalități prin care trigger finger să poată fi prevenit în totalitate. Cu toate acestea, anumite măsuri pot fi luate pentru a reduce semnificativ riscul de apariție a condiției. Printre altele, se recomandă:
– evitarea suprasolicitării repetitive a degetelor și încheieturilor mâinii;
– adoptarea unei tehnici corecte de lucru (cu mâinile și încheieturile în poziții neutre);
– menținerea unei greutăți sănătoase;
– gestionarea condițiilor medicale care pot să constituie un factor de risc pentru trigger finger;
– menținerea mâinilor hidratate și evitarea expunerii lor la temperaturi extreme;
– consultarea unui medic, la apariția oricăror simptome care pot sugera o tenopatie constrictivă (precum durere, sensibilitate sau dificultate la mișcarea degetelor).