3

Mamelon ombilicat (înfundat) – Metode de corecție

Mamelonul (sfârcul) ombilicat sau invaginat se caracterizează printr-o formă plată sau retrasă spre interior, având un aspect ușor înfundat. Mamelonul ombilicat nu cauzează durere, însă poate crea un disconfort estetic pentru paciente și poate îngreuna sau chiar împiedica alăptarea. Această formă a mamelonului poate fi întâlnită la unul sau la ambii sâni.

Ce înseamnă mamelon ombilicat?  

Mamelonul ombilicat se referă la aspectul anormal al mamelonului. Acestea sunt retrase în interior, iar partea proeminentă se află sub nivelul areolei.

Se estimează că în jur de 10-20% dintre femei au mameloane ombilicate. De obicei acestea nu experimentează disconfort până la momentul alăptării. În majoritatea cazurilor ambii sâni sunt afectați. Aproximativ 50% dintre pacienții cu mameloane ombilicate au un istoric familial care indică o predispoziție genetică pentru această condiție.

Dacă aspectul mameloanelor provoacă disconfort sau jenă și afectează imaginea de sine a pacienților, se poate lua în considerarea intervenția chirurgicală pentru corectarea mamelonului înfundat.

 Mamelon ombilicat – Cauze

Această condiție poate afecta ambele sexe și poate fi de natură congenitală (prezentă la naștere) sau dobândită. Poate apărea ca urmare a sarcinii sau din cauza unor traume, intervenții chirurgicale la nivelul sânului, infecții, sau afecțiuni medicale.

Genetica

Mamelonul înfundat apare din cauza unor probleme în procesul de dezvoltare a glandei mamare, în special în formarea ductelor galactofore, care sunt canalele ce transportă laptele din glandă către mamelon. Dacă ductele galactofore nu se dezvoltă corect în raport cu țesutul gras și pielea din jur și devin prea scurte, mamelonul se va retrage. Problemele de dezvoltare pot fi influențate de factorii genetici.

Sarcina 

Mameloanele înfundate pot apărea după sarcină din cauza schimbărilor hormonale și structurale ale sânilor în perioada alăptării. Pierderea țesutului mamar și modificările în structura ductelor galactofore pot duce la retragerea mamelonului.

Anumite leziuni, traumatisme, afecțiuni

Leziunile directe la nivelul sânilor, cum ar fi loviturile sau căzăturile, pot duce la retragerea mameloanelor.

Infecții precum mastita acută, caracterizată prin inflamația țesutului mamar, pot influența aspectul mamelonului și pot crea disconfort.

Alte afecțiuni care modifică structura mamelonului includ necroza traumatică a țesutului adipos (cauzată de un traumatism la nivelul sânului), ectazia ductală (dilatarea ductelor galactofore), sau boala Paget a sânului (o afecțiune cancerigenă rară).

De asemenea, pierderea semnificativă în greutate și anumite operații la nivelul sânilor pot afecta aspectul mameloanelor.

Nu în ultimul rând, în cazurile de cancer mamar, celulele canceroase care infiltrează ductele lactifere pot provoca retragerea mamelonului.   

Tipuri de mamelon ombilicat 

Mameloanele ombilicate pot fi clasificate în funcție de gradul de retragere și de caracteristicile structurale.

Mamelon ombilicat de gradul I

Numite și ”mameloanele timide”, acest tip de mameloane ombilicate au o retragere minimă spre deloc. Mamelonul poate reacționa la stimuli externi, cum ar fi frigul sau atingerea, devenind temporar protuberant, apoi revenind la forma sa inițială.   

Mamelon ombilicat de gradul II

Acest tip de mamelon reacționează la stimuli externi, însă nu rămâne la fel de protuberant ca în cazul mameloanelor ombilicate de gradul I.   

Mamelon ombilicat de gradul III 

Este cel mai sever caz de mamelon ombilicat, care nu răspunde deloc la stimulii externi. Femeile cu acest tip de mamelon se pot confrunta și cu erupții cutanate la nivelul mameloanelor. Intervenția chirurgicală este necesară pentru a permite o funcționare normală a mameloanelor.

Este posibilă alăptarea în cazul mameloanelor ombilicate? 

În cazul mamelonului ombilicat de gradul I, alăptarea este posibilă, ductele galactofore fiind normale, chiar și în aceste condiții. Primele încercări pot fi mai dificile, însă mamelonul răspunde bine la stimulii externi și poate rămâne  protuberant pentru o perioadă considerabilă. 

În cazul mameloanelor de gradul II, alăptarea poate fi destul de complexă. Deși mamelonul răspunde la stimulii externi, el se retrage rapid, iar atașarea copilului la sân devine dificlă. 

În cazul mameloanelor de gradul III, alăptarea este aproape imposibilă deoarece mamelonul nu răspunde la stimulii externi. Ductele galactofore sunt mici, înguste și foarte retrase și nu pot transporta laptele eficient.

Mamelon ombilicat – Metode de corecție 

Există mai multe metode de corecție a mamelonului ombilicat, atât chirurgicale, cât și nonchirurgicale.

Metoda nonchirurgicală (temporară)

Pacienții care au mameloanele ombilicate de gradul I pot apela la metode nonchirurgicale, care ajută temporar mamelonul să revină într-o poziție normală.  Una dintre aceste opțiuni este utilizarea unor pompe speciale, care aplică o presiune constantă asupra mameloanelor. Totuși, această metodă nu rezolvă problema pe termen lung.

Metoda chirurgicală (definitivă) 

Metoda de corecție definitivă pentru mameloanele înfundate o reprezintă intervenția chirurgicală. În timpul procedurii, se face o mică incizie sub mamelon pentru a îndepărta țesuturile care provoacă retragerea mamelonului. Incizia este închisă cu suturi pentru a permite mamelonului să revină la o formă normală.

Intervenția chirurgicală poate afecta capacitatea femeii de a alăpta?

Există riscul ca intervenția chirurgicală pentru mameloanele ombilicate să afecteze capacitatea femeii de a alăpta, în special dacă tehnica chirurgicală implică tăierea canalelor galactofore. Totuși, există tehnici mai moderne de chirurgie care nu implică eliminarea canalelor galactofore și se concentrează pe eliberarea fibrelor de țesut care mențin mamelonul retras.

Femeile, în special cele tinere care intenționează să alăpteze, trebuie să discute cu medicul despre potențialele implicații ale intervenției, pentru a lua o decizie informată.

Cât timp durează operația de corecție a mamelonului ombilicat?

Operația de corecție a mamelonului ombilicat durează, în medie, aproximativ 30 de minute. Aceasta se efectuează sub anestezie locală.

La ce vârstă se poate face corecția chirurgicală a mamelonului ombilicat?

Corecția chirurgicală a mamelonului ombilicat poate fi efectuată oricând după ce glanda mamară s-a dezvoltat complet (în jurul vârstei de 18 ani).  

În cât timp sunt vizibile rezultatele?  

Rezultatele după o operație de corecție a mamelonului ombilicat sunt vizibile imediat după procedură, mamelonul adoptând o poziție normală. Rezultatul final poate fi observat în 2-4 săptămâni, când vânătăile și umflăturile se ameliorează.

Posibile riscuri si complicații  

Ca orice altă intervenție chirurgicală, operația de corecție a mamelonului înfundat nu este lipsită de câteva posibile riscuri și complicații, cum ar fi:

  • Sângerare în timpul sau după operație;
  • Vânătăi formate ca urmare a traumatismului local;
  • Riscul de infecție la locul inciziei;
  • Posibilitatea ca mamelonul să se retragă din nou după operație și să fie recomandată o noua intervenție chirurgicală.

Recuperarea după operația de corecție a mamelonului ombilicat – Recomandări

 Recomandările postoperatorii după corecția mamelonului ombilicat includ:

  • Evitarea efortului fizic intens timp de aproximativ o lună pentru a permite o recuperare adecvată;
  • Administrarea de analgezice în primele zile după operație pentru a gestiona durerea și disconfortul;
  • Purtatul unui bandaj special timp de 6 săptămâni pentru a susține zona operată;
  • Evitarea presiunii asupra sânilor;
  • Purtatul de îmbrăcăminte largă, lejeră, care nu provoacă presiune sau disconfort la nivelul sânilor. 

Pacienții trebuie să respecte recomandările postoperatorii ale medicului chirurg pentru o recuperare eficientă.

Corecția mamelonului ombilicat – Preț

Prețul intervenției chirurgicale de corecție a mamelonului ombilicat variază de complexitatea și tipul procedurii realizate. 

În cadrul clinicii noastre, prețul pentru intervenție pornește de la 900 de euro. Pentru mai multe detalii, vă invităm să programați un consult.

  

Întrebări frecvente despre operația de corecție a mamelonului ombilicat 

Pacienții trebuie să se informeze corect cu privire la operația de corecție a mamelonului ombilicat.

În cât timp dispar vânătăile apărute după operație?

Acest lucru depinde de particularitățile individuale ale pacientului și de tipul de procedură. În general, vânătăile dispar după 1-2 săptămâni.

Ce se întâmplă dacă mamelonul revine în poziția înfundată?

În aproximativ 5% din cazuri, mamelonul poate reveni la poziția inițială din cauza desfacerii suturilor sau a altor complicații. În această situație, se recomandă o nouă intrevenție chirurgicală pentru a corecta din nou problema.

Sursa foto: Unsplash

Bibliografie:

  • www.ncbi.nlm.nih.gov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563190/, accesat la 26.09.2024;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/25118-flat-and-inverted-nipples, accesat la 26.09.2024;
  • dubai.crpce.com, https://dubai.crpce.com/body/breast/umbilicated-nipples, accesat la 26.09.2024;
  • www.clarisclinic.com, https://www.clarisclinic.com/en/our-solutions/cosmetic-surgery/breast-surgery/umbilical-nipples/, accesat la 26.09.2024;
  • www.dynamed.com, https://www.dynamed.com/condition/nipple-inversion#GUID-56A30490-1DC4-43EF-9058-FA5F3D1EFF2F, accesat la 26.09.2024. 

Articol revizuit de către

Medic specialist chirurgie plastică, chirurgie estetica si microchirurgie reconstructivă

Cuprins articol